Uw pijn te verlichten door de route van het probleem te vinden

Osteopathie is een aanvullende therapie die gezondheidsproblemen voorkomt of behandelt door de spieren en gewrichten van een persoon te bewegen, te strekken en te masseren. De osteopaat zal met zijn handen zwakke, gevoelige of verrekte gebieden detecteren en vervolgens voor elke client een behandelplan op maat opstellen. Een osteopaat behandelt klachten en blessures variƫrend van een lokaal enkeltrauma tot meer uitgebreide problematiek zoals bijvoorbeeld spastische darm of concentratieproblemen. Telkens zal de osteopaat het gehele lichaam onderzoeken om te kunnen herleiden waarom een klacht is ontstaan of chronisch is geworden. De osteopaat probeert op zoek te gaan naar de oorzaak van uw klacht.

De geschiedenis van osteopathie

Osteopathie is een manueel vak dat zijn oorsprong kent in Amerika aan het einde van de 19e eeuw. Vanuit het vak osteopathie, wat zeer uitgebreid is, zijn andere bekende behandelvormen ontwikkeld. Bijvoorbeeld hiervan zijn chiropractie aan het begin van de 20e eeuw en manuele therapie (als specialisatie van fysiotherapie) halverwege de 20e eeuw. Het vak osteopathie bekijkt het lichaam vanuit de drie systemen:
  1. Het pariƫtale systeem, de botten, spieren en gewrichten
  2. Het viscerale systeem, de organen en daarbij behorende structuren
  3. Het cranio-sacraal systeem, de schedel en daarbij behorende (hersen)zenuwen
Veel klachten en blessures hebben hun weerslag op de verschillende systemen van het lichaam zoals hierboven beschreven. Zodoende zijn de meeste mensen bekend met de relatie tussen een hartprobleem en pijn in de linker schouder. Of bijvoorbeeld dat de menstruatieperiode in relatie staat met rugpijn en uitstraling aan de achterzijde van de bovenbenen. Naast deze voorbeelden zijn er nog tal van andere relaties. Samenhang in het lichaam van symptomen of klachten waar mensen in het dagelijks leven hinder van kunnen ondervinden. De osteopaat is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van deze onderlinge relaties.